סיפורים המראים התמודדות במצבים שונים. סיפורים אלה מדגימים את החשיבות של לקיחת אחריות לקראת סוף החיים ומילוי מסמכים כמו הנחיות רפואיות מקדימות.
הנחיות רפואיות מקדימות
הסרט הדוקומנטרי – מה שנשאר – מרגע קבלת ההודעה על מותה המתקרב, ליאורה, ד"ר לביולוגיה וחוקרת תרופות, החליטה לנהל את פרידתה מעולם החיים בצורה עניינית ובלתי מתפשרת. היא פתחה תיקייה בשם "סיום וחפיפה" במחשב ואירגנה בה את כל המטלות שרצתה לבצע לפני לכתה. המשימות האלה ישפיעו על כל מי שנשאר במהלך הימים, חודשים ושנים שאחרי. שנה לאחר מותה, אנחנו פוגשים את בני משפחתה הקרובים כדי לבדוק האם תוכניתה הצליחה. האם ניתן לתכנן את הבלתי צפוי וכיצד ניתן להתמודד עם המוות המתקרב בדרך מלאת חיים?
.
הסרט המלא זמין לצפייה תמורת מחיר סמלי, בקישור זה.
מקרים בהם לא נחתמו הנחיות רפואיות מקדימות
המשפחה התנגדה: "אל תאריכו את חיי האם", השופט החליט: "סומך על הרופא" – ישראל היום, 15/5/2024. אישה ביקשה באופן מפורש שלא יאריכו את חייה באופן מלאכותי . למרות התנגדות בני המשפחה, השופט מרדכי לוי החליט לבסוף להיענות לבקשת ביה"ח ולאשר את ההליך הרפואי, וציין בין השאר כי לא הובאה בפניו כל אינדיקציה בכתב שלפיה זה היה אכן רצונה של האישה. "דרך המלך היא הצלת חיים והארכתם. המבקש לשכנע את בית המשפט שאין מקום להאריך חיים – עליו הנטל לתמוך דבריו, ונטל זה הוא כבד מאוד. נטל זה לא הורם. אין לפניי כל אינדיקציה לכך שאכן רצונה מובא נכונה בידי בעלה ובתה". התוצאה מלמדת על חשיבותם של התכנון המוקדם ושל עריכת מסמכים מתאימים.
טיפול בבית, הפסקת טיפול להארכת חיים
מירית הררי הלכה לעולמה לאחר מאבק במחלת הסרטן – חדשות ערוץ 12. בפוסט האחרון שכתבה ברשתות החברתיות סיפרה על ההחלטה לעזוב את הטיפול בבית החולים – ולחזור הביתה: "אני מתרכזת ברגע הזה, בטוב שבו ולהפיק את המקסימום".
החוקר דן אריאלי מספר על אמו שהחליטה להפסיק את הטיפולים ולסיים את חייה. במחקר שערך הוא שאל כמאה דולות של סוף החיים: מהי מיתה טובה ?
טיפול בחו"ל
עדי טלמור:
- התיעוד האחרון של עדי טלמור – חדשות ערוץ 12. עדי טלמור, איש גלי צה"ל, התיישב לפני שבוע על כורסא נוחה בחדר בשווייץ, לגם כוסית רעל ומת בשקט בלי סבל, אחרי שהבין שמהסרטן הסופני שלו אין סיכוי להחלים. חודש קודם לכן הסתובב בתחנה, בנו של שדרן גלי צה"ל שלמה פרץ, שצילם סרט על אבא שלו. הסרט הפך לתיעוד האחרון של טלמור, אותו ביקש להקרין לאחר מותו.
- עדי טלמור, ידיעות אחרונות, אוגוסט 2011. (על פי בקשתו, פורסם לאחר מותו בדיגניטס).
מתי מילוא:
- מסע הניצחון של מתי מילוא ,תכנית הטלוויזה עובדה בהנחיית אילנה דיין, ערוץ 12, עונה 2014, פרק 3. מתי מילוא במסע האחרון בחייו: אחרי שנאבק 25 שנים במחלת הפרקינסון, הוא החליט שרוצה למות בכבוד ולטוס לשווייץ, המקום היחיד בעולם שמאפשר לאזרחים זרים לעשות זאת.
- החוכמה איך ללכת , מוסף הארץ, העין השביעית, דצמבר, 2014. מדוע חשיפה בפריים-טיים של החולה הסופני הבוחר את מותו נתפסת כאיום? האם "אינני יכול עוד" היא הכרזת ניצחון או מפלה? ומהו כבוד האדם בן זמננו ללא הזכות לבחור?
רוני פינקוביץ' – גרסת הבמאי, כאן 11, "זמן אמת", עונה 5, 15.6.21. תיעוד מיוחד ומרגש: השבועות האחרונים בחייו של הבמאי והשחקן רוני פינקוביץ' והמסע המשפחתי עם אשתו ובנותיו לשוויץ – לסיים את חייו בהמתת חסד, בניגוד לעצת הרופאים.
ליוויתי את אשתי להמתת חסד | כאן מקשיבים – "אתה לא יכול לקחת אדם שכל כך סובל ולכלוא אותו בגוף שלו": לאחר שנורית, אשתו של יוסי, אובחנה במחלת ה-ALS, הוא ליווה אותה במסעה האחרון יחד עם ארבעת ילדיהם להמתת חסד בשוויץ. הוא מספר על ההחלטה הקשה, על הרגעים האחרונים, ועל איך בכלל מצליחים להמשיך.
דן דורי נפרד מהחיים – (פרק ראשון, שני, שלישי). ערוץ הyoutube של Ynet. הגילוי כי הוא חולה ב- ALS נפל על דן דורי כרעם ביום בהיר. אחרי שהבין שמדובר במחלה סופנית, החליט שהוא יהיה זה שיקבע איך יסתיימו חייו ומתי. הוא טס לנסיעה האחרונה של חייו – המתת חסד בשוויץ.
ההחלטה האחרונה: פרופ' דניאל כהנמן הלך לעולמו בהמתת חסד בשוויץ – כהנמן, פסיכולוג ישראלי-אמריקני וחתן פרס נובל לכלכלה, היה ידוע בעיקר בזכות מחקריו פורצי הדרך בתחום קבלת החלטות, הטיות קוגניטיביות וחשיבה.
סרט דוקומנטרי באנגלית – Terry Pratchett: Choosing To Die – טרי פראצט, סופר פנטזיה ידוע, אובחן כחולה אלצהיימר בשנת 2008. הוא שוקל האם יוכל לסיים את חייו לפני שמחלתו תכריעו. הוא נוסע לקליניקה של דיגניטס בשוויץ כדי ללמוד כיצד מתבצע המתת חסד.
אלצהיימר
סרט דוקומטרי באנגלית – הזכרון הנצחי, 2023, צ'ילה. אוגוסטו גונגורה היה מכתבי הטלוויזיה הפוליטיים הבכירים בצ'ילה, שהקפיד לתעד את הזוועות שביצע משטר פינושה כדי שהעולם לא ישכח. לפני כעשור הוא חלה באלצהיימר וזיכרונו החל להתפוגג. זוגתו, פאולינה אוּרוּטיאה, שחקנית ושרת התרבות לשעבר, מטפלת בו מאז ומלווה אותו בניסיונותיו ההירואיים להיאחז בשבבי זיכרונותיו. אף שהמחלה מכרסמת בתודעתו של אוגוסטו, בין בני הזוג צומחת קרבה יוצאת דופן ומלאת אהבה, המעצבת מחדש את שניהם.
על פרופ' סנדי בם, מוסף הארץ, 5.6.2015, "בדעה צלולה". באותו יום שבו אובחנה סנדי בם כסובלת מליקוי קוגניטיבי קל ביכולת הזיכרון (MCI), אשר ברוב המקרים מתפתח למחלת אלצהיימר מלאה בתוך עשר שנים, היא נשבעה למצוא דרך לשים קץ לחייה לפני שהמחלה תיקח אותם ממנה.
סיפורים נוספים
סרט דוקומטרי – ענת גוב: על החיים ועל המוות, 2021. ענת גוב, מהמחזאיות המשפיעות של עולם התאטרון, מתכוננת למותה. ענת מבקשת להוריש לאלה הנשארים אחריה צוואה רוחנית: יש סוף טוב.
סרט דוקומנטרי – סוף הדרך, 2021 – אחרי 62 שנות נישואים, יוסף וצילי אברהמי מחליטים לשים קץ לחייהם. כשהתוכנית שלהם מתחילה לקרום עור וגידים, בנם הצעיר דורון מחליט לתעד זאת במצלמת הווידיאו שלו.
סרט דוקומנטרי באנגלית – Kevorkian – ד'ר גק קבורקיאן ביצע המתות חסד רבות, נכלא, ושוחרר בשנת 2007. הסרט עוקב אחר חייו לאחר הרשעתו.
מילר אליס, אליס בארץ הפלאות, הארץ, גלריה שישי, 27.6.14, ע' 18